26
oct.

Evolutia barbilor de-a lungul istoriei

De la barba de hipster, pana la mustata ceruita, moda parului facial a suferit numeroase schimbari de-a lungul istoriei. Daca in jurul anului 1800 barba reprezenta un etalon al masculinitatii, in prezent doar cei rabdatori aleg sa isi mai lase barba sa creasca. Pe cand Charles Darwin sustinea faptul ca barbile erau un simbol al puterii, menite sa atraga atentia femeilor, in alta perioada a istoriei acestea erau considerate a fi neingrijite si murdare. Daca esti curios sa afli mai multe despre evolutia barbilor de-a lungul istoriei, haide sa cistesti in continuare articolul pe care ti l-am pregatit!

Perciunii de la 1800

In jurul anilor 1800 parul facial era considerat un simbol al masculinitatii si puterii. Unul dintre stilurile preferate era cel cu perciuni, adica o barba stufoasa, care pornea de pe lateralele fetei, lasand barbia libera. Acest look a fost inspirat de catre Generalul Ambrose Burnside, din Razboiul Civil. Tocmai numele sau a servit drept inspiratie, Burnside transformandu-se in sideburns, care, in limba engleza, inseamna perciuni.

1890 – barba in toata regula

Abraham Lincoln, presedintele Rutherford Hayes sau James Garfield au fost dovada faptului ca spre sfarsitul anilor 1800 barba in toata regula era obligatorie pentru barbati. Desi impozante, in acea vreme barbile nu aveau tocmai un aspect ingrijit.

1920 – vremea mustatii

Deoarece in timpul razboaielor era necesar sa fie purtate masti de gaz, barbatii au inceput sa renunte la barbi, pastrand doar mustata. In anii 20 mustata a devenit cea mai in voga moda destinata barbatilor. Un personaj iconic din acele vremuri este Hercule Poirot, protagonistul seriei adapatte dupa romanele scriitoarei Agatha Christie.

1930 – mustata periuta

Modelul de mustata periuta, sau toothbrush a devenit celebru datorita ultimei persoane care l-a purtat, si anume Adolf Hitler. Daca in prezent acest look este considerat a fi ofensator, pe vremuri era destul de popular in randul barbatilor, in special in Europa, evocand clasa si rafinament.

1940 – mustata creion

Odata cu aparitia celebrului film Gone with the wind, a inceput si o noua moda masculina, datorata actorului din rolul principal, Clark Gables. Mustata creion, sau pencil mustache a reprezentat o trecere de la mustata clasica, la una mult mai subtire, prezenta doar pe buza superioara.

1950 – goatee

In anii 50 majoritatea barbatilor nu purtau barba, aceasta fiind prezenta doar in anumite comunitati. Unii artisti de jazz au adoptat stilul goatee, pe care il cunosti porbabil ca cioc sau barbison. Este usor de recunoscut, deoarece parul este prezent doar de jur imprejurul gurii.

1970 – mustata potcoava

Desi horseshoe mustache a fost facuta celebra de catre Hulk Hogan, mai multe celebritati din perioada anilor 70 au abordat acest look la un momentdat. James Hetfield de la Metallica sau Axl Rose de la Guns N’ Roses au purtat, la randul lor, pe fata, pornstache-ul, atat de usor de recunoscut.

1980 – mustata Chevron

In anii 80 mustatile au devenit mai stufoase, si tunse exact deasupra buzei superioare. Acest look a luat denumirea Chevron, si a fost facut popular de catre actorul Tom Selleck.

2000 – aspectul neingrijit

In anii 2000, barba atent aranjata nu a mai fost o prioritate pentru barbati. La moda a fost look-ul neingrijit, un soi de barba nerasa de cateva zile. Nu putem sa nu ii amintim aici pe Brad Pitt sau George Clooney.

Prezent – stilul hipster

Hipster, lumbersexual…in prezent este la moda look-ul studiat, cu o barba atent tunsa si ingrijita. Te poti inspira de la majoritatea vedetelor de la Hollywood din prezent, precum Chris Hemsworth sau Idris Elba.

Chiar daca te tenteaza stilul hipster sau cel al mustatii creion, noi te vom ajuta sa obtii look-ul dorit, la Underground Barbershop. Fa-ti o programare pe novabooker si vino sa discutam mai multe despre barbi!